deteto ima temperatura

Какво да правя? Детето има висока температура!

Едва ли има майка, която да не е плакала първия път, когато детето й е вдигнало висока температура в хода на остра вирусна инфекция. Въпреки че това е една естествена, интелигентна реакция на защитния механизъм, високата температура кара родителите да изпадат в паника и да правят една и съща грешка, като се опитват всячески да я свалят. Това не помага на оздравяването, даже вреди.

Някои въвеждащи мисли

Преди да продължим, нека подчертая, че тук ще стане дума само за фебрилитет (висока температура между 38 и 40С) в хода на баналните и често срещани остри инфекции в детската възраст. Темата за различните видове фебрилитет, субфебрилитет (леко повишена температура до 38С) и хиперпирексия (извънредно висока температура над 41С с опасност за живота) е прекалено широка и не е от практически интерес за родителите.

Това, което трябва да знае всеки родител е, че при много висока (над 39,5С) и продължителна (над 12 часа) температура, както и ако става дума за много малко дете (под 2 години), детето трябва да се види от лекар.

Нормално човешката температура, измерена аксиларно (под мишницата), е между 36,5 и 37,5С. Ректалната (в дупето) е с половин до един градус по-висока. В хода на острите инфекции като настинки, грип, бронхит, пневмония, отит и пр. аксиларната температура обикновено се повишава до 38,5 – 39С, а в някои случаи достига и 40С. За повечето деца това не е опасно и те я понасят добре. При наследствена обремененост може да се стигне до фебрилен гърч, който е краткотраен и без последствия.

Ако някой от родителите е имал фебрилен гърч в детството си, трябва да кажете това на вашия педиатър. Въпреки че не съм привърженик на потискащата терапия, в такива случаи трябва да се прецени съотношението риск-полза. Аз лично съм за хомеопатично лечение на такива деца.

Защо температурата е полезна?

От една страна, тя ускорява оздравителните процеси в тялото като повишава подвижността на левкоцитите и способността им за фагоцитоза (изяждане на микробите). Т-лимфоцитите също се размножават по-ускорено.

От друга страна, някои микроби не понасят жегата и „изгарят“ над определена температура, а техните ендотоксини се неутрализират по-лесно и не са толкова вредни за нашия организъм.

Според холистичната медицина хора, които не могат да вдигнат температура над 38С при остри инфекции, са хронично болни и с отслабен защитен механизъм (имунна система). Ако в хода на правилно проведено лечение те се подобрят, първо това се вижда при следващото остро вирусно заболяване, когато те вдигат толкова висока температура, каквато не са имали от години. Това е добър знак, че лечението върви добре, и ако се потисне тази температура, напредъкът се унищожава.

Следователно, когато излишно сваляте температурата на детето си, вие реално го принуждавате да мине на по-ниско ниво на здраве и го правите болнаво в името на собственото си спокойствие и по вина на собственото си невежество. Моля, спомнете си тези мои думи следващия път, когато детето ви вдигне температура.

Разбира се, не е правилно и да се отива в другата крайност и да се търпи явно много мъчителната температура при едно очевидно слабо дете. Какво да се прави все пак?

Какво става при фебрилитет?

Фаза 1: Мозъкът задава задача да се вдигне температура. Съдовете в кожата и крайниците се свиват, кръвта се дръпва навътре и ни става студено. Мускулният тонус се повишава и може да започне треперене, при което се произвежда топлина до достигане на зададената температура.

Фаза 2: Температурата е вече висока. Кожата на крайниците се затопля и ни става топло. Така може да продължи доста време на приливи и отливи. През това време имунната система си върши работата на високи обороти и се справя с болестта.

Фаза 3: Температурата си е свършила работата и вече не е нужна. Мозъкът задава нова команда за по-ниска температура. Започва изпотяване или просто ни става толкова топло, че искаме да се отвием и постепенно температурата спада. Вече се чувстваме по-добре, макар и слаби.

Как да помогнем на фебрилното дете?

При фебрилитет детето ви има нужда от повече антиоксиданти, повече вода, повече топлина и повече гликоза. Ето защо през фаза 1 е вредно да го увивате в студен чаршаф, да му слагате лед и пр. Тъй като мозъкът е по-чувствителен, може да се сложи студен компрес на главата, но само ако на детето му е приятно. Дава се топъл чай от шипка с мед и лимон, ако има гликоза, още по-добре (тя се харчи много от мускулите, за да се затопли тялото). Задължително се дава често витамин С (вижте съответната глава). Може да сложите грейка.

При по-малки деца температурата се вдига понякога доста рязко и докато реагираме, отива към фаза 2. Така че най-добре е да се напълни корито с вода около 36-37С с 0,9% хималайска сол (да се усеща леко солен вкус) и детето да се сложи във водата. Така крайниците се стоплят, съдовете се отпускат и кръвообращението се подобрява и кръвта потича към кожата и леко се охлажда от водата. Това води до поддържане на температура около 38,5С, която е много подходяща за метаболизма на болното дете.

Освен това, контактът с водата харесва на децата, те не губят толкова течности и се развеселяват. При нужда така може да се държат половин-един час. За да ги залисате, предложете им любими играчки.

През фаза 3 детето иска да се отвие и може да се изпоти. Сега е моментът за разтривки с кърпа, натопена в по-хладна вода, слагане на студен чаршаф (ако на детето му харесва), охлаждане на стаята чрез проветряване и даже даване на студени течности през устата. Така по-лесно се сваля температурата, но и без тези мерки тя ще спадне.

Ако детето не повръща, му се дават по-големи дози Коластра, Зелена енергия и Плодова енергия, които помагат както за по-доброто понасяне на температурата, така и за по-бързото справяне с болестта.

Ако повръща, това е безсмислено. Затова е важно да се дават тези продукти редовно като профилактика, за да има запас в организма, който да се използва при нужда.

Срещу повръщане може да дадете натриев цитрат, а за по-лесно справяне с възпалението – шуслерови соли номер 3 (железен фосфат) и 4 (калиев хлорид). Също е добре да давате Рескю ремеди от цветята на д-р Бах през 10-15 минути по 4 капки в устата.

Ако се даде подходящо хомеопатично лекарство, болестта може да се излекува доста бързо. Важното е да наблюдавате внимателно детето и да съобщите симптомите на вашия хомеопат. Ако нямате достъп до такъв, ето някои описания – може да опитате да си помогнете сами. За целта ще ви трябва домашна хомеопатична аптечка – най-добре малки флакончета с гранули в потенция 30 СН. Дръжте ги в плътно затворена метална кутия (от сладки), далече от електромагнитни полета и миризми, на хладно.

Беладона – температурата се вдига рязко и е много висока, детето е превъзбудено, иска да си играе, лицето му е сухо, зачервено и излъчва горещина от разстояние, крайниците са студени. Зениците са разширени и очите блестят. Може да се стигне до гърч. Може да има бълнуване и скърцане със зъби. Не понася тъмно.

Аконит – температурата се вдига рязко след излагане на студен вятър, особено ако го лъхне, когато е било изпотено. Детето е тревожно и неспокойно, като че ли го боли нещо, кожата е суха и зачервена, пулсът е пълен и силен, може да има сърцебиене. Това лекарство е за здрави и силни деца, а не за слаби и нежни.

Хамомила – често при никнене на зъби, ангина и отит. Детето е нервно и раздразнително, иска да го носят, изпъва се назад и може да удря, да хвърля неща. Лази ви по нервите и ви побърква с писъци и капризи. Не може да му се угоди, иде ви да го изхвърлите през прозореца (не че ще го направите, надявам се).

Страмониум – изгаряща, много висока температура с бълнуване и гърчове, страх от тъмно и да остане само. Детето се буди с температура, почва да пищи и се вкопчва в първия, който му е под ръка, но като че ли не го познава.

Гелсемиум – това е лекарство за температура през по-топло, „болно“ време. Тя не е толкова висока, но детето е унесено, слабо, отпаднало и сънливо. Нуждае се от пълен покой, лежи отпуснато и нищо не иска, няма сили да си отвори очите.

Рус токсикодендрон – простуда в студено и влажно време, след измокряне от студен дъжд,. Слабост и желание да си легне, болки и скованост в мускулите, костите и ставите, влошава се от покой, подобрява се от раздвижване и има нужда да се движи. Детето е много неспокойно. Подобрява се от топлина, влошава се от отвиване

Пулсатила – детето иска да го гушнете или да го носите на ръце и не се отделя от вас. Не е жадно, търси утешаване, отвива си краката, не понася топлина в стаята и завиване, подобрява се от проветряване.

Бриония – температурата се вдига бавно, детето иска да лежи в тъмна стая само и напълно неподвижно, влошава се от най-малкото движение около него. Пие вода в големи количества. Казва „Искам да си ида у дома“ и може да говори за работа. Има главоболие и е раздразнително, ако го закачат.
Като изберете лекарството, дайте на детето 1 гранула под езика. Ако заспи и се успокои, лекарството действа и не трябва да се повтаря докато не отмине действието. Ако не подейства, повторете след 20-30 мин. Ако и тогава не действа, сигурно не сте уцелили правилното лекарство – вижте дали симптомите не отговарят на някое друго.

Сами разбирате, че тук не мога да опиша всички ле-карства за температура. Дал съм само някои по-често срещани при настинки у деца. Освен това не съм привърженик на самолечението с хомеопатия от хора, които нямат достатъчно знания. Правилото тук е: ако не сте сигурни какво да дадете, не давайте нищо и потърсете специалист.

А, и още нещо – оставете детето на диета. Ако е с висока температура, не му давайте месо (защото е токсична храна). Ако има кашлица с храчки и хрема, избягвайте тестени и млечни храни. Ако е с разстройство, направете му супа от ориз, морков и картоф с хималайска сол и давайте Колактив-3 и Бифидус по-начесто. Подходящи за болни деца с температура са плодовите сокове, особено от грозде (заради глюкозата), моркови (заради минералите и бета-каротина), цитрусови (вит.С), тъмни плодове (биофлавоноиди, добри антиоксиданти) и др.

Много е важно детето да лежи и да почива в добре отоплена и проветрена стая, докато пребори болестта.

 

Източник: zdravodete.com

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart