zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Фертилността и възрастта на мъжа



Фертилността и възрастта на мъжа

здраве.bg

Всички органи на човешкото тяло са подложена на въздействието на процесите на стареенето. Това се отнася и до спермата. Преди време на възрастовия спад на мъжката фертилност се е обръщало по-малко внимание, тъй като, независимо от някои затруднения, повече мъже са били способни да станат бащи дори на преклонна възраст. Съществува документиран случай за 94-годишен мъж, който е съхранил тази своя способност, но това по-скоро е уникално явление, а не общоприет факт.

С възрастта мъжката способност към оплождане доказано намалява и днес с този проблем се занимават много специалисти.
Стареенето влияе на количеството съзрели клетки сперма. Доказано, е, че намаляването на производството на активните клетки от спермата започва още на 25-годишна възраст. Това е свързано с постепенното намаляване на количеството на хормона тестостерон в организма.

След 40-годишна възраст спадът на производството на тестостерон става особено явен и това води до намаляване на костната и мускулната маса, загуба на половата възбудимост, намаляване на способността за производство на зрели клетки сперма. Възникват и усложнения с ерекцията.

Възрастта оказва значително влияние на спермата. Тя е причина за следните последствия:
- Намалена подвижност: сперматозоидите не узряват дотолкова, че да придобият необходимата подвижност да достигнат яйцеклетката и да я оплодотворят.
- Намаляване на ефективността: сперматозоидите не само загубват своята подвижност, но те няма и сили за движение напред и оплождане на яйцеклетката.
- Намаляване на еякулацията: тя отслабва с възрастта и спермата не може да се изхвърли толкова далече, колкото е заложено от природата в най-фертилната възраст.
- Промени в генетичния фон: възниква риск от генетична мутация на клетките на спермата. Те се образуват чрез деление и наличието дори само на една мутирала клетка способства за нарастването на количеството на “развалените” клетки.

Какво може да се направи
Въпреки че промените в спермата започват да...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    секс и здраве    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.