Стадий при развитието на хемороидите

 

 

Когато попитат човек, страдащ от хемороиди или анални фисури, силно ли го боли, той е затруднен да даде точен отговор. За съжаление, не разполагаме с точна скала за определяне силата на болката.

 

Какво би могъл да отговори, освен „боли”, „силно боли” или „ужасно боли”. Макар и да е трудно да се опише с думи болката, причинена от хемороиди или фисури, то напълно е възможно да се разграничат 4 стадия в развитието на заболяването. 

 

При определяне на стадиите, специалистите се ръководят от следните параметри: задълбоченост на проблема, състояние на хемороидалните възли, разположение /външни или вътрешни/ и необходим метод на лечение.

 

 

 

  • I стадий – начален стадий в развитието на хемороидите. При него се наблюдава разширение на вените и понякога кръвотечение. Като правило няма никаква болка, или е много слаба. Страдащите от хемороиди в I стадий, обикновено се опитват да се справят с проблема сами, без помощта на лекар. Основно те прибягват до средствата на народната медицина или свещички, които получават в аптеката. Понякога проблемът не търпи развитие, но често хемороидите преминават в стадий 2. Само професионалното лечение е напълно в състояние да спре развитието на състоянието.

  • II стадий – преминаването на хемороидите във II стадий е наистина болезнено. Кръвотеченията са напълно осезаеми, болките пречат при седене, всяко посещение в тоалетната предизвиква неприятни усещания. Всяко физическо натоварване в долната част на корема и областта на таза води до показване на хемороидите извън аналната област. В този стадий те все още могат сами да се върнат на предишното си място след работата на дебелото черво. Преходът на хемороидите във II стадий изисква неотложна лекарска помощ. Подръчните домашните средства и свещичките от аптеката вече не могат да помогнат. Опитът, натрупан от проктолозите на „Он клиник”, международна мрежа от клиники, специализирана в лечението на хемороиди и фисури без операция, сочи: болшинството от пациентите, потърсили помощ, са именно в стадий 2.

  • III стадий – всеки път след работата на червата вътрешните възли излизат и вече се прибират само с помощ. В този стадий все още е възможно да се справите със състоянието без хоспитализация и без операция. Професионализмът на проктолозите на „Он клиник” го позволява. Благодарение на специално оборудване и на съвременни медицински методи, проблемът се решава с няколко посещения, всяко, от които продължава броени минути.

  • IV стадий – окончателно и безвъзратно излизане на възлите, кръвотеченията и болката стават непоносими. От този момент може да помогне само операция, която сама по себе си е доста опасна и е сред най-болезнените. Следоперативният период продължава около 2 седмици и изключва излизане от вкъщи.

Обърнете внимание: лечението в „Он клиник” може да се съвмести напълно с обичайния начин на живот. Пациентите идват за манипулация направо след работа, не е необходима специална подготовка, нито гладуване, нито дори клизма.

 

Да повторим: хемороидите и аналните фисури са сред онези заболявания, с които най-добре е да се справите в зародиш. 

Ако се оплаквате от запек, сърбежи, болка, кръвотечение или неудобство в аналната област – обърнете се към специалист-проктолог на „Он клиник” Обадете се още днес на тел 0700 1 19 19! Бъдете здрави! 

 





{START_COUNTER}