Неоперативни процедури за вътрешни хомороиди

 

Освен добре известните хирургични отстранявания на хемороиди, има няколко неоперативни лечения за вътрешни хемороиди. Тези лечения не изискват анестезия, тъй като не причиняват болка. Третираните зони имат само висцерални нерви.

 

Каучукова лигираща лента
Принципът на лигирането с гумени ленти е да се обгради основата на хемороидалната анална възглавница със здрава гумена лента. Тъканта изолирана с гумена лента умира и се заменя с язва, която последващо се лекува. Метода може да се използва с първа, втора и трета степен хемороиди и може да бъде по-ефективен от склеротерапията. Симптомите често се повтарят няколко години по-късно, но обикновено могат да се лекуват с по-нататъшни лигации. Повторна поява на симптомите е по-малко вероятна при лечение чрез лигации, отколкото със склеротерапия. Най-честото усложнение на лигацията е болка, която може да се появява малко по-често, отколкото със склеротерапия, но има тенденция да бъде лека.

Склеротерапия
Склеротерапията е една от най-старите форми на лечение. Течност (фенол или хинин карбамид) се инжектира в подножието на хемороидите. Предизвиква се възпаление с последващо олющване на хемароидите. Възможно е да има болка след склеротерапията, но обикновено отзвучава на следващия ден. Симптомите на хемороиди често се възвръщат след няколко години и може да изискват допълнително лечение. 

Топла коагулация
Има няколко лечения, които използват топлината да убият хемороидалната тъкан и насърчат възпалението и олющването, включително и биполярна диатермия, електротерапия с ток и инфрачервен поток от светлина. Тези процедури убиват тъканите в и около хемороидите с цел олющване на тъканта. Те се използват за първа, втора и трета степен хемороиди. Болката е честа, но вероятно по-рядка, отколкото при лигиране и кървенето е по-рядко. 

 

Хемороидектомия
Неоперативното лечение е удобно, защото  е свързано с по-малко болка и по-малко усложнения от оперативното лечение. Хирургичното отстраняване на хемороиди (хеморхоидектомия) обикновено се прилага само за пациенти с трета или четвърта степен хемороиди. 
По време на хемороидектомия, вътрешните и външните хемороиди се изрязват. Раните оставащи след отстраняването се зашиват заедно (затворена техника) или оставят отворени (открита техника). Резултатите от двете техники са подобни.


Криотерапия
Криотерапията използва студ, за да заличи вените и да причини възпаление и олющваме. Тя изисква повече време, свързано с постлечение,  повече болка и е по-малко ефективна от другите методи на лечения. Поради това тази процедура не е често използвана.


Доплер лигация
Базира се на използването на специален осветен аноскоп с Доплер сонда, който измерва притока на кръв и позволява на лекарите да идентифицират отделните артерии, които се запълват от хемороидалните съдове. След откриването им,  лекарят връзва артериите. Това причинява свиване на немороида. Доплер сондата е скъпа и предлага малко преимущество над гумена лента.

Сфинктеротомия
Понякога вътрешната част на аналния сфинктер частично се разкъсва в опит да намали натиска на аналния сфинктер в рамките на канала. Тази процедура е рядка и се използва самостоятелно.

 

Хирургични процедури
По-голямата част от пациентите със симптом причиняващи хемороиди са в състояние да се третират с нехирургични техники. В практиката по-малко от 10% от пациентите изискват хирургична намеса, ако хемороидите не са третирани рано
.


източник: medical.bg 

 

 

 

 





{START_COUNTER}