Здраве и красота

Хемороидите – по кои симптоми ще ги познаете

Откажете пикантните храни, цигарите и алкохола

04.04.2013г. / 09 50ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Според статистиките 10% от хората страдат в определен период от живота си от хемороиди. Дори да спадате към останалите 90%, сигурно поне сте чували за това заболяване. Предполагам всички биха свързали името на болестта веднага с думата „болка“. Дори да не сте я изпитали лично досега, надали някой може да ви даде гаранция, че никога няма да ви споходи. Ето малко полезна информация по темата.

Хемороидите са венозни разширения около ануса – малки, болезнени възелчета, които сърбят и нерядко кървят (най-вече при изхождане). Най-често от тях страдат хора на възраст между 30 и 40 години, упражняващи тежък физически труд или професия, налагаща продължително седене.

Свързани статии

Хемороидите се делят на два вида – вътрешни и външни, по разбираеми причини. Но и в двата случая правят ходенето до тоалетна изключително болезнено и неудобно. Случва се да затрудняват движението на болния, а понякога се пукат и трудно зарастват.

Първата, най-банална и най-често срещаща се причина за появата на хемороидите е запекът. От това можем веднага да си направим заключението, че успешно можем да избегнем „срещата“ си с тях като избягваме заседналия начин на живот и се храним с богати на фибри продукти, най-вече зеленчуци и плодове. Специалистите съветват да се избягват консервираните храни, свинското и говеждото месо, както и пикантните храни, алкохолът и цигарите.

По какво можем да съдим, че имаме хемороиди? Няколко са основните симтоми: сърбеж и парене около ануса, болка и дискомфорт при изхождане, секреция или кървене от ануса. Кървенето е характерно най-вече за вътрешните хемороиди. То настъпва поради изтъняване и разкъсване на лигавицата, покриваща ректума.

Генетичната предразположеност и недостатъчната хидратация са две също често срещани причини за поява на хемороиди. А употребата на твърде много диуретични напитки като кафе и кола също е фактор, благоприятстващ появяването им.

Преразгледайте режима си на хранене и се движете активно. А при най-малко съмнение за наличие на някой от изброените симптоми се обърнете към лекар. Както всяко друго заболяване и в този случай превенцията и навременното лечение са от решаващо значение за добрия изход от затруднението.

Коментирай